Adabella Pansiyon - Antalya / Çıralı
Türkiye'nin saklı cenneti Çıralı'da en iyi tatil deneyimini yaşatmak için buradayız. Kemer, Çıralı, Antalya, Olympos Pansiyon
Türkiye'nin saklı cenneti Çıralı'da en iyi tatil deneyimini yaşatmak için buradayız. Kemer, Çıralı, Antalya, Olympos Pansiyon
Phaselis Antik Kenti doğa ile iç içe gürültü faktörü olmadan, tarihi kalıntıların arasında kafa dinleyebileceğiniz bir doğa harikasıdır. Kemer‘e 15 dakika Antalya‘ya ise 45 dakika uzaklıktadır.
Önce Phaselis’in konumu ve ulaşımı hakkında bilgiler verelim. Tekirova Köyü yakınlarındaki Phaselis Antik Kenti, Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer alıyor.
Kemer’e uzaklığı yalnızca 16 kilometre olan Faselis Harabeleri’ne Antalya yönünden kendi aracınızla gidecekseniz Kumluca Karayolu’nun 57. kilometresinden güneye dönmeniz gerekiyor.
Bu yolu takip ettikten sonra ulaşacağınız antik kentin girişinde bilet alıyorsunuz. Sonrasında aracınızı denize girmek istediğiniz noktaya yakın konumda park edebilirsiniz.
Bölgede 3 liman var bu yüzden yazının devamında nerede denize girmek istediğinize karar verip aracınızı o noktaya park edebilirsiniz.
Kendi aracınız yoksa Faselis’e ulaşım için Antalya, Kemer ve Tekirova’dan kalkan minibüsleri de kullanabilirsiniz. Eğer minibüsler ile bölgeye gidecekseniz minibüsler gişelerin olduğu alanda yolcuları indiriyor. Burada indikten sonra plajların olduğu bölgeye orman içinden 10 dakika yürüyerek gidebileceğinizi unutmayın.
Kültürel açıdan büyük bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti, birbirinden güzel üç plajı sayesinde aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte keyifli saatler yaşamanıza olanak tanıyor. Antik Kent'teki limanlar kuzey, merkez ve güney liman olarak adlandırılıyor.
Aracınız ile antik kente girdiğinizde sizi ilk olarak Güney Liman, sonrasında Merkez Liman ve en sonunda Kuzey Liman karşılıyor. Tüm limanların kendine göre artı ve eksileri var.
Phaselis Koyu’ndaki hiçbir plajda şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Ancak kumsalların hemen ardındaki ağaçlar gölgeleri sayesinde sıkıntı yaşamanıza engel oluyor. Ayrıca plaj seçiminizi Kuzey Liman’dan yana kullanacaksanız, öncesinde üşenmeyip Güney Plajı’ndaki dalga durumunu kontrol etmenizi tavsiye ederim. Çünkü Güney Liman dalgalıysa, genelde Merkez Liman ve Kuzey Liman dalgasız bir yapıda oluyor.
Piknik alanından faydalanabileceğiniz antik kentin ikinci büyük plajı Kuzey Liman. Aracınızı limana yakın konumda park edebilirsiniz.
Bu alan diğerlerine göre daha tenha. Ağaçlık alanlar biraz daha geride bu yüzden piknik yapmak isterseniz burada biraz daha güneş atında kalıyorsunuz.
Yanınızda şemsiye getirmek akıllıca olabilir.
Eski Çağ’ın ünlü liman kenti Phaselis, M.Ö. 7. yüzyılda Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kuruldu.
Kuruluşundan bir yüzyıl sonra tüm Anadolu kentleri gibi Pers egemenliğine giren antik yerleşim bir süre Delos Deniz Birliği’ne üye olsa da M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’e teslim oldu. Üç limanının sağladığı zenginlik nedeniyle tarihi boyunca korsan saldırılarına maruz kalan kent, M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilip hemen ardından Lykia Birliği’ne katıldı.
Roma idaresindeyken imparatorların ziyaret ederek onurlandırdıkları antik yerleşim, Bizans döneminde piskoposluk merkezi unvanını almış olmasına rağmen ilerleyen zamanda Arap akınlarıyla zenginliğini büyük oranda kaybetti.
Anadolu’da Selçuklu hâkimiyeti pekiştikten sonraysa kent tarih sahnesinden tamamen çekilmiş.
Phalis Antik Kenti’nde kentin orta noktasında " Merkez Liman " yer alıyor. Buranın en güzel özelliği yuvarlak şeklinde taşlarla çevrelenmesi. Liman bu yönü ile adeta doğal bir havuz görünümünde. Bu arada Merkez Liman için aracınızı tarihi Su Kemeri‘nin hemen önüne park edebilirsiniz.
Merkez limanda su sıcaklığı oldukça fazla. Yani Temmuz, Ağustos gibi sezonda denize girerseniz su sıcaklığının Antalya’dan bile birkaç derece fazla olduğunu hissedeceksiniz.
Plajın denizi ufak çakıllı, yer yer kumlu. Yosun hiç yok. Sadece kıyının belirli noktalarında büyük taşlar var. Doğal havuz görünümünde olduğu için tüm çevrelerde su derinliği sıfırlanıyor.
İleriye doğru yüzünce limanın son noktasında kayalıklara ulaşıyorsunuz. Dilerseniz bazı ziyaretçilerin yaptığı gibi kayalara çıkabilirsiniz. Bu liman ayrıca yüzme bilmeyenler için de güzel. Kıyı noktaları oldukça sığ ve hiç dalga yok.
Bu limanın çevresi ağaçlarla çevrili. Yani güneş altında kalma şansınız yok gibi. Tabi isterseniz suya yakın bir konumda dilediğiniz gibi güneşlenebilirsiniz.
Merkez Liman ve Kuzey Liman’a yakın duş, tuvalet yok. Maalesef 10 - 15 dakika yürüme mesafesinde olan Güney Liman’daki tesislere gitmeniz lazım. Unutmayın burası lüks bir plaj değil. Yaklaşık 9000 yıllık bir antik kent. Sit alanı. Betonlaşma yasak.
Bu liman biraz daha büyük bir plaja sahip. Bu nedenle su biraz daha dalgalı. Ama limanın manzarası gerçekten etkileyici.
Bu arada Güney Liman diğer iki limandan konum olarak ayrılıyor. Yürüyerek diğer limanlara gitmek için antik kentin içinden geçmeniz lazım ki bu da 5 - 10 dakikalık yürüme demek.
Güney Limanı’nın plajı kum ve ufak çakıl taşı karışımlı. Yosun yok ve deniz hafif dalgalı. Eğer güneşlenmek isterseniz plaj kenarına yerleşebilirsiniz. Yalnız bu liman diğerlerine göre oldukça hareketli.
Antik kente deniz yolu ile gelen turistler bu limanda yer alan kapıdan giriş yapıyor. Bu yüzden denize girmeseler bile sürekli bir insan trafiği olabilir. Yani biraz daha sakinlik isterseniz Merkez ya da Kuzey limanda denize girmeyi tercih edebilirsiniz.
Güney Limanı’nın iç kesimleri piknik için ideal yalnız bu nokta oldukça kalabalık. Sezonda yakın çevrenizde sizin gibi piknik yapanlar mutlaka olacak. Güney Liman’ın en güzel özelliği duş, tuvalet, soyunma kabini gibi noktaların burada yer alıyor olması. Ağaçlık alaları takip edip otopark alanını geçerseniz tesisleri görebilirsiniz.
Koyun muhteşem güzellikteki plajlarında deniz keyfi yaptıktan sonra ormanlık alanın merkezinde sizleri bekleyen kalıntıları incelemeye başlayabilirsiniz. Benim sizlere tavsiyem, geçmişte antik kentin ana yolu olarak kullanılmış Liman Caddesi’nde zamanınızın çoğunu geçirmeniz. Bu cadde aynı zamanda orta ve güney limanı birbirine bağlıyor.
Kenti ziyarete gelen Roma İmparatoru Hadrianus onuruna yapılan Agora’nın önünden geçen caddede sağlı sollu uzanan heykellerin kalıntılarını görebilirsiniz.
Tiyatro ile çevresindeki Zeus Tapınağı ve hamamlar cadde üzerinde inceleyebileceğiniz diğer yapılar. Caddenin sonundaki Hadrian Kapısı’na geldiğinizdeyse Güney Liman’ın seyri doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz.
Surlarının yer yer görülebildiği kentin Roma Dönemi’nden günümüze nispeten daha iyi durumda ulaşan diğer yapıları ise Su Kemerleri. Kentin su ihtiyacına çözüm sağlamak için kuzeydeki kaynaklara kadar uzanan bu kemerler kentin girişinden itibaren gelişmiş bir kanal sistemine bağlanmış.
Nekropol alanının deniz kenarında olduğu antik kentte ayrıca gümrük binalarına ve Hermes, Athena, Hestia tapınaklarının bulunduğu Akropol alanına da zaman ayırabilirsiniz. Yalnız belirtmeliyiz ki Akropol alanı yamaçta bulunduğu ve sık bitki örtüsü ile kaplı olduğu için ziyaret etmek isteyenleri biraz uğraştırabiliyor.
Kente ait birbirinden güzel fotoğraflar.
Çıralı'da yapabileceğiniz diğer aktiviteler.
Antik kent hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Yanartaş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.