Kekova Adası

- Antalya Adalar -

Antalya - Kekova Adasi - Adabella Pansiyon

Kekova Hakkında

Kekova Adası, Antalya‘nın Demre ilçesi sınırlarında, Kaleköy ve Üçağız açıklarında yer alan küçük kayalık bir ada. Kaş ve Demre’den günübirlik tekne turlarıyla gidilen yer coğrafi açıdan Kekova olarak adlandırılıyor. Bölgede irili ufaklı çok sayıda ada var. 4,5 km uzunluğu ve 500 metre genişliğiyle adalardan en büyüğü Kekova.

Üçağız Köyü ile bugün Kale olarak anılan antik Simena, bölgenin kıyıdaki yerleşim yerleri. Kekova Adası, yer aldığı körfez ve anakaranın el değmemiş kıyılarıyla Antalya’nın batısındaki en bakir yerlerden birisi. Sular içindeki lahitleri, batık kentleri, kaya mezarları ve irili ufaklı koylarıyla insanı büyüleyen tam bir doğa harikası.

Kaş ile Demre arasında yer alan Kekova, antik çağdan bu yana deniz sularının yükselmesi nedeniyle birçok arkeolojik kalıntının su altında kaldığı bir bölge. Kekova Adası ve çevresindeki kıyıları kapsayan 360 kilometrekarelik alan, özel koruma bölgesi statüsünde.

Antik Likya Dönemi’nin en önemli eserlerine ev sahipliği yapan Kekova ve çevresi, Akdeniz yat turizminin vazgeçilmez duraklarından biri. Kekova Adası, Geyikova Adası olarak da isimlendiriliyor. En yüksek noktası 1635 metre olan adanın ana karadan uzaklığı 500 metre kadar.

Coğrafi yapısıyla doğal liman özelliğine sahip Kekova Adası, I. Dünya Savaş'ında Rauf Orbay’ın komutasındaki Hamidiye Zırhlısına karargah olmuş. Kayaların ön yüzüne deniz erleri tarafından büyük bir Türk bayrağı işlenmiş. Eski ve yeni alfabeyle " Hamidiye Hatırası " yazısı not düşülmüş.

Turkuaz renkteki denizi, kıyıda yer alan antik lahitleri, birçoğuna sadece teknelerle ulaşılabilen köyleri ve eşsiz koyları ile Kekova, cennetten bir köşe.

Kekova'da görmek isteyebileceğiniz yerleri sizler için listeledik.

Kale Köy

Mavi yolculuk rotalarında yer alan Kekova Adası’nın karşısında, ana kara üzerinde yer alan Kaleköy (Simena), ülkemizin en güzel köylerinden biri olsa gerek. Sadece deniz yoluyla ulaşabileceğiniz küçük bir Akdeniz köyü.

Masmavi, berrak suların altındaki batık kent kalıntıları buraya esrarengiz bir hava katıyor.

Kaleköy’de yer alan Simena Antik Kenti’nin tarihi geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanıyor.

Orta çağda kullanılan Simena Kalesi, kale surlarının içerisinde birkaç bloktan oluşan tapınak, kaya mezarları ve 300 kişilik antik tiyatro ören yerinde, görülecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Simena’nın keçi dondurması da oldukça meşhur, tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Üçagız

Demre’nin Üçağız Köyü (Theimussa), yakınlarında bulunan Antik Likya Kenti Theimussa’da mezar kalıntıları bulunuyor.

Kayalık alçak bir tepe üzerinde yer alan kalesi, denizin içerisinde bulunan sur parçaları ve kentin doğusunda kaya içine oyulan iskelesi ile şehir doğal bir liman görünümünde.

Aperlai

Sıçak Yarımadası’nda bulunan Aperlai Antik Kenti’nin ismi Luwi dilinde akarsu boğazı anlamına geliyor. Küçük bir Likya liman kenti olan Aperlai’nin tarihi Likya Birliği’nden daha geriye, MÖ 4. yüzyıla uzanıyor.

Kaş’ın yaklaşık 15 km güneydoğusunda, Demre ilçesindeki antik kentin tarihi hakkında yeterli bilgi yok. Henüz kazı yapılmamış olan Aperlai’de sadece sur duvarları ve Lykia lahitleri görülebiliyor. Etrafı surlarla çevrili şehrin bir kısmı depremler ve suların yükselmesiyle denizin altına gömülmüş.

Suyun altında kalmış antik kalıntıları izleyerek yüzebiliyorsunuz. Deniz kristal berraklığında temiz. Karaya çıkıp antik kentin kalıntıları arasında dolaşabilirsiniz.

Trysa

Demre-Kaş Karayolu üzerinde yer alan Davazlar Köyü’ndeki platonun doğusunda bulunan Trysa Antik Kenti, antik kaynakların hiçbirinde isminden söz edilmeyen bir yer.

Gölbaşı köyünden yaklaşık 800 metre yükseklikte, dar bir alana kurulu. MÖ 2. yüzyılda kurulan Likya Birliği’nin bir parçası olan şehirde Heroon’un duvarları, tapınağa ait ufak kalıntılar ve çok sayıda lahit bulunuyor.

Gökkaya Koyu

Asırlık Ada'nın karşısında yer alan Gökkaya, irili ufaklı çok sayıda kayalığın bulunduğu bir koy.

Yaz aylarında Çayağzı’ndan kalkan teknelerin mola verdiği Gökkaya, tatilciler nedeniyle bir hayli kalabalık oluyor.

Gökkaya’da denizin zemininde soğuk su kaynakları var. Güneşin ısıttığı suda yüzerken soğuk bir su kaynağına denk gelirseniz serinleyebilirsiniz.

Hamidiye Koyu

Osmanlı donanmasına ait Hamidiye gemisinin saklanması nedeniyle Hamidiye Koyu ismini alan koy, Kaleköy’ün yarım mil doğusunda yer alıyor.

Batı kıyı ucunda küçük bir adanın bulunduğu Hamidiye Koyu’nda denizin derinliği 15-25 metre arasında değişiyor.

Hamidiye Kruvazörü ve Komutanı Rauf Orbay’ın kaya üzerinde boyadığı Türk bayrağı koyda hala korunuyor. Kekova çevresindeki koy içleri genellikle dalgasız ve korunaklı.

Salyangoz Koyu

Kaleköy’den teknelerle 20-25 dakikada ulaşılabilen Salyangoz Koyu, bölgenin sakin ve huzurlu koyları arasında.

Su kaplumbağalarının yaşam alanı olan koy, deniz içerisinde görsel şölen yaşatan bir gölü andırıyor. Mavi tur rotasında en sevilen, en çok yüzülen yerlerden bir tanesi.

Kyaneai

Myra’nın 16 km batısında, Asar Tepe üzerindeki bölgede kurulu olan Kyaneai, Likya Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biriydi.

Antik kentte kaya mezarları, oda mezarlar, Likya dilindeki yazıtlar görülebiliyor. MÖ 4. yüzyıla uzanan tarihi geçmişe sahip olan kent, MS 12. yüzyıla dek varlığını sürdürdü.

Karaloz Koyu

Kekova Adası‘nın güneydoğusunda, korunaklı bir konumda yer alan Karaloz Koyu, kuş bakışı bakıldığında tilkiye benziyor.

Tilkinin ağzı ve kulakları, küçük koyları oluşturuyor. Denizin muhteşem bir renge sahip olduğu koya tekne turları ile ulaşmak mümkün.

Kekova Adası

Bölgeye ait onlarca fotoğrafa buradan ulaşabilirsiniz. 

Çıralı'da Ne Yapılır ?

Çıralı'da yapabileceğiniz diğer aktiviteler.

PHASELİS KENTİ

Antik kent hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

TEKNE TURU

Her gün düzeli olarak yapılan tekne turları hakkında bilgi sahibi olmak için;

OLYMPOS

Antik kent hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Shopping Basket
ŞİMDİ ARA